Bijenwas 🐝

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 18:13

Eén van onze favoriete ingrediënten is een golden goody van de natuur: bijenwas. Wat is het en hoe gebruiken wij het bij Shay Cosmetica? In deze blog leggen we het je uit!

Bijenwas wordt gemaakt door werkbijen in de korf. Andere bijen gebruiken de was om speciale cellen te bouwen waarin de honing wordt opgeslagen. Omdat de werkbijen constant nieuwe was produceren, kan de imker de honingraten met bijenwas uit de korf halen. Bijenwas kan namelijk voor heel veel doelen worden gebruikt: om kaarsen te maken, (houten) meubels te poetsen en ook in cosmetica is het een geliefd product.

In 1550 v.C. werd bijenwas al gebruikt in het oude Egypte om brandwonden en wonden mee te behandelen en gewrichtspijn te verzachten. Hippocrates uit het oude Griekenland, "vader van de geneeskunde", raadde bijenwas aan, en ook in het oude Rome werd het gebruikt als bestanddeel van helende crèmepjes.

Bijenwas is ongelooflijk goed spul en staat bekend om de volgende eigenschappen:

  • Bijenwas verzacht de huid en hydrateert. Dit zorgt voor een soepele huid zonder dat er chemicaliën in je handcrème hoeven zitten. Omdat het èn vocht vast houdt èn bevochtigt, is het bijvoorbeeld perfect als lipverzorging en een prima alternatief voor vaseline.👄
  • Bijenwas heeft een geneeskrachtige werking. Het werkt ontstekingsremmend en kan pijn verzachten. 🩹
  • Bijenwas is antibacterieel. Opnieuw een fantastische eigenschap voor een medicinale werking. 🦠
  • Bijenwas ruikt heerlijk. Een hemels parfum van moeder natuur; ideaal om je huid en huis een prettige geur te geven, zonder schadelijke parfumdeeltjes. 🍯

Vanwege de vettige substantie is bijenwas heel geschikt om te gebruiken bij een natuurlijk droge huid. Daarnaast kan het zelfs huidaandoeningen, zoals acne en striae, tegengaan. Kortom, wij bij Shay Cosmetica zijn fan!

Gebruik jij ook graag natuurlijke producten, zonder toegevoegde chemicaliën, om je huid mee te verzorgen en ben je benieuwd naar bijenwas? Kijk in onze webshop welke  'golden goodies' we verkopen! Onze bijenwas komt van lokale imkers en is daarmee een milieubewuste en duurzame keuze. 🌻🌱🌿💚

Let op! Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bijenwas. Het is in alle gevallen goed om eerst een klein beetje bijenwas op je hand te testen, zodat je het gelijk kunt weghalen en afspoelen als je toch een allergie schijnt te hebben. Kijk voor meer informatie hier.

 

Foto van Futurity.

Gebruikte bronnen:

- 'Beeswax: A minireview of its antimicrobial activity and its application in medicine', geschreven door Filippo Fratini, Giovanni Cilia, Barbara Turchi  en Antonio Felicioli.

- 'Honey and a Mixture of Honey, Beeswax, and Olive Oil–Propolis Extract in Treatment of Chemotherapy-Induced Oral Mucositis: A Randomized Controlled Pilot Study', geschreven door Mamdouh Abdulrhman, Nancy Samir El Barbary, Dina Ahmed Amin en Rania Saeid Ebrahim.

- 'Vaseline Vs Beeswax - What's better for Dry, Chapped Lip Care', een blogbericht van Bella Vita Organic.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.