Dierproefvrije Cosmetica

Gepubliceerd op 17 maart 2023 om 17:08

In 2020 publiceerde PETA, de grootste internationale organisatie voor dierenrechten, een blog waarin ze waarschuwden voor een heleboel bekende merken, zoals Victoria's Secret, L’OréalEstée Lauder en Maybelline, die betalen om dierproeven uit te voeren in China en daarmee dus de wetgeving omzeilen die bedoeld was om dieren te beschermen tegen de beauty industrie.

PETA staat overigens voor People for the Ethical Treatment of Animals die zich al sinds 1980 inzet voor dierenrechten wereldwijd en om het leed van dieren, aangericht door inhalige bedrijven, te verminderen.

Europees verbod op dierproeven

In principe zijn alle cosmeticaproducten binnen Nederland en Europa dierproefvrij. Dit is wettelijk vastgelegd en het verbod geldt op producten, maar ook op de losse ingrediënten die in cosmetica kunnen zitten. Nadat de EU het verbod had geplaatst, sloegen ook Israël en India hetzelfde pad in, waardoor bedrijven in al deze landen geen proeven meer op dieren kunnen uitvoeren. Helaas zijn de regels in Amerika minder streng. Cosmetica die rechtstreeks in de VS besteld worden, kunnen dus, via bijvoorbeeld China, getest zijn op dieren in gruwelijke omstandigheden. In China is het zelfs verplicht om cosmetica te testen op dieren als voorwaarde voor veiligheid.

Misleidende beweringen

Ondanks dat Europa al sinds 2013 alle dierproeven verbiedt, berichtte The Guardian toch in 2021 dat het hoe dan ook bleek dat er honderden producten binnen Europa ingrediënten bevatten die wel op muizen en konijntjes getest waren. Dat Europa dus "alleen dierproefvrije cosmetica" aanbood, was dus misleidend. De dierproeven waren mogelijk omdat er twee tegenovergestelde wetten zijn in de EU: het verbod op dierproeven voor cosmetica, en de noodzaak voor eerst testen op veiligheid. Dat laatste werd alsnog op dieren gedaan, zogenaamd om te voldoen aan de veiligheidseis. Het akelige is dat dit testen niet eens nodig is in de meeste gevallen en er gewoon alternatieven bestaan om te kijken of een ingrediënt of product veilig is. 

Gelukkig heeft de EU een aantal van deze alternatieven aangenomen en wettelijk vastgelegd in procedures, om op die manier dierenproeven in Europa tegen te gaan. Hoewel er nog dierenleed bestaat in de cosmeticawereld en in de EU, en dit actie nodig heeft, gaat het gelukkig wel steeds meer in de richting van bewust en respectvol met dieren omgaan

Kortom: De EU verbiedt dierproeven, maar sommige cosmetica producenten hebben een manier gevonden om dit verbod "wettelijk" te omzeilen. De EU is aan het werk om deze omzeiling tegen te gaan door alternatieven aan te bieden en op termijn dus echt volledig dierproefvrij te zijn.

En bij Shay Cosmetica dan?

Misschien wat onnodig om te vermelden, maar wij zijn absoluut tegen dierproeven en gaan dit volledig uit te weg als we onze producten maken! Om die reden garanderen wij je met trots dat onze producten en ingrediënten dierproefvrij zijn. Onze producten worden uitgebreid getest op veiligheid, maar op geen enkele manier testen wij op dieren. Nu scheelt het ook nog eens dat onze producten super natuurlijk zijn en daardoor sowieso al veel minder schadelijk zijn voor het milieu. 

Rentmeesters over de natuur

Wij geloven in rentmeesterschap, naar het principe in de Bijbel waarbij de mens de verantwoordelijkheid draagt om goed en liefdevol met Gods schepping om te gaan. Rentmeesterschap is belangrijk voor zowel onze medemens (welke producten wij hen aanbieden), voor alle andere schepsels (hoe wij dieren behandelen) en ook het milieu (hoe wij met de schepping omgaan). Om die reden is 'Rentmeesterschap' opgenomen als een van de kernwaarden van Shay Cosmetica.

 

Enjoy your beauty, care for nature 🌻

Gebruikte bronnen:

- 'These Beauty Brands Are Still Tested on Animals' (2020), een blog van PETA.
- 'Dierproeven en cosmetica', een pagina van de Nederlandse Cosmetica Vereniging.
- 'How L’Oreal is Misleading Customers About Being Cruelty-Free' (2014), een blog van Cruelty-Free Kitty.
- 'Cosmetica en dierproeven' (2021), een blog van PETA Nederland.
- 'Cruelty in Animal Testing Laboratories' (2021) een blog van PETA.
- 'Hundreds of UK and EU cosmetics products contain ingredients tested on animals' (2021), een nieuwsartikel van The Guardian.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.